09221513876
شنبه تا چهارشنبه | ساعت 9 صبح الی 5 عصر

تعمیر ریچتراک برقی

9 / 10
از 184 کاربر

تعمیر ریچتراک برقی

جهت تعمیر ریچتراک برقی خود بصورت آسان و سریع و با هزینه مناسب و واقعی   کلیک   کنید.

 


 جهت ارتباط  مستقیم و درخواست تعمیرات WhatsApp   کلیک کنید.


شرکت همیار بالابر در راستای پاسخگویی به تماس مشتریان گرامی اقدام به اعزام کارشناس ماهر در زمینه هیدرولیک و الکترونیک و باطری در محلریچتراک  برقی مینماید در ادامه پس از بررسی در صورت رفع شدن ایراد در محل با انتقال ابزارآلات و قطعات مورد نیاز حتما اقدام به رفع ایراد مینماید حتی اگر مجبور به چندین بار تردد بشویم. سیاست همیار بالابر همیشه پایین آورن هزینه مشتریان عزیز بوده است.

1- گارانتی معتبر همیار بالابر پشتوانه تعمیرات میباشد. 3- پشتیبانی قطعات با قطعات فابریک و اصلی. 5- انجام سرویس های ریچتراک برقی 7-انجام سرویسهای مخصوص باطری ریچتراک های برقی
2- 15 سال تجربه در ضمینه تعمیر ریچتراک های برقی. 4- قطعا هزینه تعمیرات ریچتراک شما بسیار واقعی میباشد. 6- اعزام تعمیرکار ریچتراک برقی به سایت مشتریان عزیز 8- نصب الحاقیه بر روی ریچتراک برقی

تعمیر ریچتراک برقی به صورت تخصصی در شرکت خدمات ماشین آلات انبار داری همیار بالابر

همیار بالابر کدام  مارک های ریچتراک برقی را تعمیر میکند::

تعمیر ریچتراک برقی تویوتا و تعمیر ریچتراک برقی کوماتسو و تعمیر ریچتراک برقی لینده و تعمیر ریچتراک برقی کرون تعمیر ریچتراک برقی نابلیفت و تعمیر ریچتراک برقی یوهانریش یا یوهانگ ریچ به صورت کاملا تخصصی در همه نسلها با در اختیار داشتن نیروی متخصص مجرب و دانش 100 درصد عملی با تکیه به کیس های موفق انجام شده .انجام میگردد.

شرکت همیار بالابر تعمیر دیفرانسیل یا ترنسمیشن (Transmation)ریچتراک برقی و تعمیر صدمات وارده به دکل و جکهای ریچتراک برقی و نیز تعمیر باطری ریچتراک برقی و تعمیر و سیم پیچی الکتروموتور ریچتراک برقی و تعمیر شارژر ریچتراک برقی و نیز تعمیر بردهای حرکت و برد هیدرولیک و برد فرمان برقی ریچتراک برقی را با در اختیار داشتن واحدهای مجزا انجام میدهد.

کاربرد ریچ تراک برقی چیست: ریچتراک برقی از مهم ترین اعضای ماشین آلات انبار داری میباشد و جهت جابجایی بار و پالتهای استاندارد در قفسه های استاندارد در انبارها را با توجه به امکانات تخصصی این دستگاه استفاده میگردد .


آپشن های مخصوص ریچتراکهای برقی کدامند:

1- ارتفاع بالای دکل .

2- حرکت افقی دکل بر روی ریل شاسی که اصطلاح ریچ از آن گرفته شده است.

3- ساید شیفتر.

4- زاویه شاخک ها.

5- تناژهای مختلف حمل بار.

نکته از امکانات کنترلی جابجایی بار امکان نصب دوربین بر روی کریج وجود دارد که درجابجایی باردر ارتفاع بسیار مفید میباشد.

انواع نسلهای ریچتراکها با توجه به تکنولوژی الکترونیکی::

1- ریچتراک های برقی المنتی کنتاکتوری.

2- ریچتراکهای الکتروموتوری دی سی با درایورهای  تریستوری.

3- ریچتراک های برقی با الکتروموتور DC و با درایورهای ترانزیستوری 

3- ریچتراکهای الکتروموتور AC و درایور اینورتر  .


اقداماتی که جهت رفع عیب ریچتراکهای برقی صورت میگیرد:

تعمیر باطری ریچتراکهای برقی::

ریچتراک های برقی دارای باطریهای تراکشن که از سری شدن سلولهای 2 ولتی بدست میایند و با توجه به تناژ حمل بار و ملزومات کارخانه سازنده در ولتاژهای مختلف از جمله  24 ولت و 36 ولت و 48 ولت ساخته میشوند.

به طور عمومی اگر یک باکس باطری 1500 سیکل کامل شارژ را انجام داده باشد در صورت افت آمپر امکان احیا و بازسازی آن وجود ندارد لذا جز در این مورد تعمیر باطری ریچتراک برقی در موارد دیگر از جمله استفاده نشدن بلند مدت قابل اجرا میباشد و نتایج مثبتی را بهمراه دارد.

 تعمیر الکتروموتور ریچتراک برقی.

1- سرویس زغال الکترو موتورهای دی سی ریچتراک برقی سرویس زغال لیفتراک برقی مخصوص لیفتراکهای تقریبا قدیمی میباشد که زغال نقش هادی بین آرمیچر و ترمینال یا آرمیچر و سیم پیچ فیلد را بازی میکند زغال از نظر زمان تعویض به جنس زغال و زمان کارکرد دستگاه و سطح کلکتور و شانه های مسی بستگی دارد.

نکته : جهت پایین آمدن خسارات به الکتروموتورها حتما به صورت هفته ایی بازدید بصری از زغال بعمل آید.

2- تعویض بلبرینگ های الکتروموتورهای ریچتراک های برقی: بارز ترین نشانه اتمام عمر یک بلبرینگ زیر بار صدای دلخراش میباشد و در صورت تعویض نشدن به زودی بلبریگ قفل شده و آسیب های زیادی را بعمل میاورد.

3- تعویض سیم پیچی در صورت صدمه دیدن سیم پیچ و سوختن سیم پیچ در نوع  AC  و DC

4- تعویض و جایگزین کردن تمامی مدل های الکتروموتورهای AC  و DC  در صورت  تعمیر نشدن الکتروموتور ریچتراک  برقی

5- بالانس نمودن آرمیچر الکتروموتورهای ریچتراک برقی .

 


تغییر سیستم یا رتروفیت ریچتراکهای برقی:

با توجه به اعلام خرابی ریچتراک برقی  تکنسین بر سر آن حاضر شده و با بررسی نوع خرابی درایور الکتروموتورها زمان وهزینه دستگاه ریچ تراک تخمین داده میشود لذا ذدر صورتی که امکان ::

1- تعمیر نشدن برد حرکت یا هیدرولیک با وسعت بالای خرابی و سوختگی شدید pcb .

2- به صرفه نبودن تعمیرات درایور ریچتراک که دوچار خرابی شده است.

3- امکان ارتقا سیستم با توجه به پارامترهای موجود وشناسایی شده.

4- در ریچتراکهای قدیمی کنتاکتوری و تریستوری در صورت استقبال مشتری توصیه میشود که رتروفیت اعمال گردد.

 

تعمیر تخصصی برد و درایورهای ریچتراکهای برقی تشخیص خرابی در سوییچ های کنترلی  و سنسورها::

همیار بالابر باتوجه به فراهم نمودن امکانات طبیعی آزمایشگاه الکترونیک شامل:

1-منابع تغذیه ای AC  و DC.

2-سیگنال ژنراتور.

3- اسکوپ.

4- لوپ و سایر امکانات اندازه گیری ولتاژ و آمپر.

و نیز فراهم آوردن انواع پروگرامرهای تخصصی  درایورها همواره در تشخیص عیب و خطای بردهای الکترونیکی و نیز درایورهای نصب شده بر روی ریچتراک برقی پیشرو بوده و در قدم بعدی با تهیه قطعات و لوازم مورد نیاز کار تخصصی تعمیر درایور و بردهای الکترونیکی ریچتراکهای برقی را انجام میدهد.

بازسازی و اورهال ریچتراک::

شرکت خدماتی همیار بالابر به کمک متخصصین مکانیک و الکترونیک و تیم ماهر نقاشی بازسازی کامل انواع ریچتراک برقی را انجام داده و امکان بازسازی و تعمیر اساسی موارد زیر را مهیا نموده است:

1-تعمیر شاسی ریچتراک برقی.

2-تعمیر پمپ هیدرولیک و جکها و لوله و شیلنگهای هیدرولیک.

3-تعمیر و سیم پیچی الکتروموتورهای DC , AC مربوط به حرکت و هیدرولیک و فرمان.

4-تعمیر امکانات الکترونیکی مانند سنسورها و درایور و برد و نمایشگرهای ریچتراکهای برقی.

5-انجام صافکاری و نقاشی ریچ تراکهای برقی بدست افراد ماهر با رنگهای فابریک شرکتی.


نکاتی در خصوص تعمیر برد ریچتراک های برقی با توجه به سیر تکامل از گذشته تا امروز:

میتوان اینگونه شروع نمود که اولین ریچتراک برقی که ساخته شد قبل از آن الکترو موتور ها ساخته شده بودند و سازندگان اولین ریچتراک برقی چالششان کنترل دور موتور بوده است و با توجه به سطح تکنولوژی مربوط به آن زمان تنها کاری که توانستند انجام دهند کنترل دور موتور پله ایی میباشد چرا میگوییم پله ایی شما فرض کنید که باطری لیفتراک شما 48 ولت باشد سیستم پله ایی معمولا در 4 مرحله از 0 ولت تا 48 ولت باطری را به وسیله کنتکتورها بر روی الکتروموتورها اعمال میکند. در مرحله بعد با کمی ارتقا مقاومت های وات بالا در دستور کار کنترل دور موتور قرار گرفتند و نسبتا تجهیزات کمتری مورد نیاز بوده است ولی تلفات باضریب بسیار بالا در این سیستم ها به چشم میخورد. با ساخت قطعات نیمه هادی مانند تریستور ها و ترانزیستورها سازندگان ابتدا با ساخت کنترلرهای آنالوگ با انجام عمل کموتاسیون دور موتور نسبتا پایداری را ساختند این سیستم ها در ابتدا در صورت هرگونه ایراد پیش آمده هیچ گونه راهنمایی برای رفع آن ایراد وجود نداشته ولی چون این سیستم دارای پیچیدگی های بسیار زیاد نبوده ازطریق یک تعمیرکار حرفه ایی  ایرادات قابل رفع شده . در ادامه کار با عمومی شدن انواع میکروکنترلر های همه کاره شرکت های سازنده درایورهای ترکشن از جمله ریچتراک ها و دستگاهای انبار داری شروع به ساختن بردهای لاجیک کرده که ضمن کنترل دور حرکت و تولید سیگنال PWM  امکان خطایابی نیز در این سیستم ها گنجانده شد این خطاها ابتدا از طریق چشمک و در ادامه کد خطا در نمایشگر  نمایش داده شد سیستم خطایابی  در کنار درایورهای مفصل کنترل دور باعث پایین آمدن هزینه و زمان تعمیرات شده هم اکنون تگنولوژی درایور ریچتراک های برقی پا به پای سایر تکنولوژی ها حرکت میکند و تعمیرکاران این حوزه با مطالعه هر روز این سیستم ها میتوانند اقدام به ایراد یابی یا خطایابی نموده. 


قسمتهای تشکیل دهنده درایور الکتروموتور ریچتراکهای برقی
مدار  تغذیه درایور ریچتراک های برقی POWER SUPPLY

در تمامی بردهای الکترونیکی که کار کنترل انجام میدهند این قسمت وجود دارد و ظیفه اش تولید ولتاژهای مورد نظر قسمت های مختلف درایور میباشد مانند ولتاژ میکروکنترلر ها - ولتاژ گیت ترانزیستورها MOSFT  AND IGBT - ولتاژ شیر های هیدرولیکی - ولتاژ سنسورها مانند سنسورهای اثر هال سنسور و پتانسومترها در درایورهای ساده از سیستم های خطی تبدیل ولتاژ استفاده میشود و لی در درایورهای پیشرفته از switching  استفاده میشود.

مدار کنترل درایور ریچتراک برقی  CONTOROL CIRCUT مدار کنترل در درایورها وظیفه اعمال دستورات لازم جهت راه اندازی لیفتراک بر اساس 

مدار ترانزیسور قدرت و دیودهای شاتکی درایور ریچتراک برقی

TRANSISTOR AND SKEY DIOD

 این مدار مداری آمپربالا بوده از تعدادی ترانزیستور و مقاومت و ... ساخته شده و این مدار مابین باطری و الکتروموتور قرار دارد و مدار کنترل از طریق گیت درایورها دستورات لازم جهت تغذیه الکتوموتور را میدهد.
مدار خازن درایور لیفتراک برقی CAPSITOR  مدار خازن از تعداد زیادی خازن جهت از بین بردن افت ولتاژ سر الکتروموتورها ساخته شده و گاهی از یک خازن مقدار بالا مثلا 30 هزار میکروفاراد ساخته میشود.

مدار ارتباطات خارجی

EX-CPMCUNATION-CIR

 این  بخش از درایورهای لیفتراک جهت ارتباط با نمایشگر – سایر درایورهای دیگر مانند درایور فرمان درایور هیدرولیک این بخش میتواند بصورت CanBUS باشد و تحت توپولوژی و دستورالعمل های خاص و اطلاعات را بین هم رد وبدل میکنند.

ترمینال قدرت درایور ریچتراک برقی 

 POWER TERMINAL 

 ترمینال های قدرت معمولا با اشکال خاص ثابت هستند که این ترمینالها محل بسته شدن کابلهای رابط الکتروموتور باطری منفی و باطری مثبت و درایورها میباشند.
ترمینال ارتباطات سیمی سیگنال درایور ریچتراک برقی SIGNAL-TERMINAL  این بخش از درایورها از سوکتهای استاندارد مانند کولری ATX,BNC و... ساخته شده و از طریق این سوکتها ارتباط با سنسورها و پدال و دسته جلو عقب و میکروسوییچ ها برقرار میگردد.

 

قسمتهای تشکیل دهنده درایور الکتروموتور لیفتراک های برقی
مدار  تغذیه درایور ریچتراک برقی POWER SUPPLY

در تمامی بردهای الکترونیکی که کار کنترل انجام میدهند این قسمت وجود دارد و ظیفه اش تولید ولتاژهای مورد نظر قسمت های مختلف درایور میباشد مانند ولتاژ میکروکنترلر ها - ولتاژ گیت ترانزیستورها MOSFT  AND IGBT - ولتاژ شیر های هیدرولیکی - ولتاژ سنسورها مانند سنسورهای اثر هال سنسور و پتانسومترها در درایورهای ساده از سیستم های خطی تبدیل ولتاژ استفاده میشود و لی در درایورهای پیشرفته از switching  استفاده میشود.

مدار کنترل درایور ریچتراک برقی CONTOROL CIRCUT مدار کنترل در درایورها وظیفه اعمال دستورات لازم جهت راه اندازی لیفتراک بر اساس 

مدار ترانزیسور قدرت و دیودهای شاتکی درایور ریچتراک برقی

TRANSISTOR AND SKEY DIOD

 این مدار مداری آمپربالا بوده از تعدادی ترانزیستور و مقاومت و ... ساخته شده و این مدار مابین باطری و الکتروموتور قرار دارد و مدار کنترل از طریق گیت درایورها دستورات لازم جهت تغذیه الکتوموتور را میدهد.
مدار خازن درایور لیفتراک برقی CAPSITOR  مدار خازن از تعداد زیادی خازن جهت از بین بردن افت ولتاژ سر الکتروموتورها ساخته شده و گاهی از یک خازن مقدار بالا مثلا 30 هزار میکروفاراد ساخته میشود.

مدار ارتباطات خارجی

EX-CPMCUNATION-CIR

 این  بخش از درایورهای لیفتراک جهت ارتباط با نمایشگر – سایر درایورهای دیگر مانند درایور فرمان درایور هیدرولیک این بخش میتواند بصورت CanBUS باشد و تحت توپولوژی و دستورالعمل های خاص و اطلاعات را بین هم رد وبدل میکنند.

ترمینال قدرت درایور لیفتراک برقی 

 POWER TERMINAL 

 ترمینال های قدرت معمولا با اشکال خاص ثابت هستند که این ترمینالها محل بسته شدن کابلهای رابط الکتروموتور باطری منفی و باطری مثبت و درایورها میباشند.
ترمینال ارتباطات سیمی سیگنال درایور لیفتراک برقی SIGNAL-TERMINAL  این بخش از درایورها از سوکتهای استاندارد مانند کولری ATX,BNC و... ساخته شده و از طریق این سوکتها ارتباط با سنسورها و پدال و دسته جلو عقب و میکروسوییچ ها برقرار میگردد.

 

 

 

 

 

 

 

 

ثبت نظر
مهران امینی : منبع تغذیه
4 0
سلام لطفا میتوانید اطلاعات بیشتری در خصوص منابع تغذیه ریچتراک ارائه دهید
داریوش : کدهای خطا
1 0
سلام.لطفا کد های عیب یابی را ارائه بفرمائید.مدل.RRB5
عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :